1.gh.9 El procés d’urbanització (4): La ciutat industrial

La Revolució industrial, que es va iniciar al final del segle XVIII a Anglaterra i en el segle XIX als països europeus restants, va significar passar d’una economia eminentment agrícola a una d’altra d’industrial. Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques, la qual cos va suposar l’origen del gran creixement de la població urbana.

La Revolució Industrial al segle XIX

Les ciutats van créixer molt en poc de temps, i sense cap tipus de planificació. Les indústries es van instal·lar a les ciutats i els pagesos que acudien a treballar-hi, vivien en condicions lamentables, a barris sense pavimentar, sense serveis públics i en habitatges que no posseïen ni les condicions més bàsiques d’higiene. Paral·lelament la multiplicació de les fàbriques dins la ciutat va començar a originar greus problemes de contaminació.

Contaminació d'una ciutat anglesa al segle XIX

El gran creixement va fer que la ciutat s’estengués més enllà de les muralles d’època medieval o moderna. En aquests espais s’iniciaren els principis d’una certa planificació, que implicaven a una divisió social dins la ciutat. L’enderrocament de les murades va fer aparèixer els nous barris de la burgesia: els eixamples. Responien als interessos de la burgesia adinerada i es caracteritzaven per traçat regular dels carrers (plànol ortogonal), amb àmplies avingudes (per donar cabuda al trànsit dels tramvies), dotats de més i millors serveis i habitatges amplis i confortables. Als mateixos eixamples es donava una divisió social en alçada: les famílies més riques habitaven als habitatges més bons, exteriors i situats als pisos primer (el que s’anomenava el principal) i segon (ja que aleshores no hi havia ascensors), mentre que els més pobres vivien a les golfes i als pisos alts, o als nombrosos habitatges completament interiors.

Eixample burgés de Barcelona

Interior d'una casa obrera

Enfront dels problemes que va plantejar el creixement incontrolat de la ciutat industrial, va sorgir la necessitat de millorar les condicions urbanes i planificar-ne el desenvolupament. Es tractava de la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat, la qual cosa va permetre a les classes benestants abandonar el centre de la ciutat i ocupar cases unifamiliars a la perifèria, en contacte amb la natura.

Els transports modifiquen la ciutat. Madrid (1930)

La Ciutat Lineal d'Arturo Soria. Madrid.

La millora de les condicions urbanes del segle XIX i principis del XX afectaren només els barris de les classes mitjanes i altes, mentre que els barris obrers continuaren molt degradats. A més dels eixamples, altres projectes que cal destacar són els de Haussmann a París que va crear amples i monumentals avingudes (els famosos bulevards) que permetien l’accés ràpid a l’interior de la ciutat; i la ciutat lineal d’Arturo Soria a Madrid que tenien com a objectiu crear zones amb cases unifamiliars enjardinades, i espais verds i serveis comuns.

Per fer l'avinguda de l'Opera, Haussmann tombà carrers.

Casa obrera de Nova York (1913)

Activitats:

Quins elements modifiquen les ciutats industrials?

Quins problemes planteja la Revolució Industrial a les ciutats?

Quines solucions es van donar als problemes?

Aquestes preguntes s’han de fer per al proper dilluns 25 d’octubre.

28 Respostes to “1.gh.9 El procés d’urbanització (4): La ciutat industrial”

 1. emil7234 Says:

  1. Va millorar la poblacío a les ciutats i va donar llocs per treball.
  2. La contaminació , l`ordenació dels carrers i la miseria en la què vivien els habitants.
  3. Es vaconstrir la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat, la qual cosa va permetre a les classes benestants abandonar el centre de la ciutat i ocupar cases unifamiliars a la perifèris.

  • emil7234 Says:

   Correcció

   1.Va millorar la població a les ciutats i va donar llocs per treball.

   2. La contaminació , l`ordenació dels carrers i la misèria en la què vivien els habitants.

   3. Es va construir la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat . La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat, la qual cosa va permetre a les classes benestants abandonar el centre de la ciutat i ocupar cases unifamiliars a la perifèris . La comstrucció de les ciutats seguia un plànol ortogonal . Més tard al segle XIX a Soria tenien com a objectiu crear zones amb cases unifamiliars enjardinades, i espais verds i serveis comuns : exemple de la ciutat lineal .

 2. sarah789 Says:

  1.Quins elements modifiquen les ciutats industrials?
  ·Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques.
  2.Quins problemes planteja la Revolució Industrial a les ciutats?
  ·Les ciutats van créixer molt en poc de temps, i sense cap tipus de planificació. Paral·lelament la multiplicació de les fàbriques dins la ciutat va començar a originar greus problemes de contaminació.
  3.Quines solucions es van donar als problemes?
  ·La canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat

 3. india16 Says:

  1) Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques, la qual cos va suposar l’origen del gran creixement de la població urbana.
  2) Les ciutats van créixer molt en poc de temps, i sense cap tipus de planificació. Les indústries es van instal·lar a les ciutats i els pagesos que acudien a treballar-hi, vivien en condicions lamentables, a barris sense pavimentar, sense serveis públics i en habitatges que no posseïen ni les condicions més bàsiques d’higiene. Paral·lelament la multiplicació de les fàbriques dins la ciutat va començar a originar greus problemes de contaminació.
  3) Es tractava de la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat, la qual cosa va permetre a les classes benestants abandonar el centre de la ciutat i ocupar cases unifamiliars a la perifèria, en contacte amb la natura.

 4. aina Says:

  1. La gent que vivia als pobles s’anaren a les ciutats per treballar a les fàbriques, aconseguiren augmentar la població d’allà i donar més llocs de treball.
  2.El problema més greu va ser la contaminació.
  3. Varen inventar altres sistemes, com, la canalització d’aigua, xarxa de clavergueres, distribució del gas, i l’electricitat. I també varen fer una ciutat amb més mobilitat.

 5. idaira santana Says:

  Quins elements modifiquen les ciutats industrials?
  Les fàbriques necessitaven molta mà d’obra per aquest motiu els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques.
  Quins problemes planteja la Revolució Industrial a les ciutats?
  Les ciutats van créixer molt en poc de temps, i sense cap tipus de planificació, elspagesos que acudien a treballar-hi, vivien en condicions lamentables i ba començar a originar greus problemes de contaminació.
  Quines solucions es van donar als problemes?
  Enfront dels problemes va sorgir la necessitat de millorar les condicions urbanes i planificar-ne el desenvolupament.Es tractava de la canalització de l’aigua,xarxa de clavegueres,gas,trenvia i metro.

 6. guillemfurio Says:

  Quins elements modifiquen les ciutats industrials?

  Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques.

  Quins problemes planteja la Revolució Industrial a les ciutats?

  Les ciutats van créixer molt en poc de temps, i sense cap tipus de planificació. Paral·lelament la multiplicació de les fàbriques dins la ciutat va començar a originar greus problemes de contaminació.

  Quines solucions es van donar als problemes?

  La canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat

 7. Peptoni Font Says:

  1.
  Es construiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra i els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques.
  2.
  Planteja el gran creixement de la població urbana, com que les indústries es van instal·lar a les ciutats i els pagesos començaren a treballar-hi i paral·lelament la multiplicació de les fàbriques dins la ciutat va començar a originar greus problemes de contaminació.
  3.
  Intentaren milloar-la amb de la canalització de l’aigua, la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat també la introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat.

 8. philline Says:

  1. Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques

  2. La multiplicació de les fàbriques dins la ciutat va començar a originar greus problemes de contaminació.

  3. Varen sorgir la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat i també la introducció del tramvia i de les primeres línies de metro

 9. andrea199762 Says:

  1) Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques.

  2) Les ciutats van créixer molt en poc de temps, i sense cap tipus de planificació. Les indústries es van instal·lar a les ciutats i els pagesos que acudien a treballar-hi, vivien en condicions lamentables, a barris sense pavimentar, sense serveis públics i en habitatges que no posseïen ni les condicions més bàsiques d’higiene Paral·lelament la multiplicació de les fàbriques dins la ciutat va començar a originar greus problemes de contaminació.

  3) Es tractava de la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat, la qual cosa va permetre a les classes benestants abandonar el centre de la ciutat i ocupar cases unifamiliars a la perifèria, en contacte amb la natura.

 10. carlos garaví Says:

  1).
  Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques, la qual cos va suposar l’origen del gran creixement de la població urbana y donar més llocs e treball.
  2).
  La contaminació
  3).
  Varen construir canalitzacion per a l’aigua, fer clavegueres, distribuir el gas y també la electricitat

 11. carlos garaví Says:

  1).
  Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques, la qual cos va suposar l’origen del gran creixement de la població urbana i donar més llocs e treball.
  2).
  La contaminació
  3).
  Varen construir canalitzacion per a l’aigua, fer clavegueres, distribuir el gas y també la electricitat

 12. Daryl Jade Says:

  1. Les persones que treballava al camp, varen de anar a les ciutats per treballar a les fàbriques.
  2. Va sorgir la necessitat de millorar les condicions urbanes i planificar-ne el desenvolupament i per la contaminació.
  3. La construcció de la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i de l’electricitat.

 13. tatidt Says:

  1) Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques, la qual cos va suposar l’origen del gran creixement de la població urbana.

  2) La contaminació i la necessitat de millorar les condicions urbanes.

  3) Varen sorgir la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat i també la introducció del tramvia i de les primeres línies de metro

 14. claudiapg Says:

  1. Modificaren la densitat de la població.

  2. Els pagesos vivien en condicions lamentables, a barris sense serveis públics i en habitatges que no tenien condicions bàsiques d’higiene. Les fàbriques van començar a originar greus problemes de contaminació.
  També va fer que la ciutat s’estengués més enllà de les muralles que va causar una divisió social dins la ciutat. Van aparèixer nous barris de la burgesia: els eixamples.

  3. Va sorgir la necessitat de millorar les condicions urbanes, es tractava de la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat, això va permetre a les classes benestants abandonar el centre de la ciutat i ocupar cases unifamiliars amb el contacte amb la natura.

 15. neusr Says:

  1)Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques i va creixer la`població.

  2)Les ciutats van créixer molt en poc de temps, i sense cap tipus de planificació. Les indústries es van instal·lar a les ciutats i els pagesos que acudien a treballar-hi, vivien en condicions lamentables, a barris sense pavimentar, sense serveis públics i en habitatges que no posseïen ni les condicions més bàsiques d’higiene.

  3)Es tractava de la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro va fer possible una major mobilitat

 16. jlny7288 Says:

  Quins elements modifiquen les ciutats industrials?
  1. L’economia eminentment agrícola va passar a l’industrial.
  Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques, la qual cos va suposar l’origen del gran creixement de la població urbana.
  Quins problemes planteja la Revolució Industrial a les ciutats?
  1. La multiplicació de les fàbriques dins la ciutat va començar a originar greus problemes de contaminació.
  2. El gran creixement va fer que la ciutat s’estengués més enllà de les muralles d’època medieval o moderna.
  3. Les ciutats van créixer molt en poc de temps, i sense cap tipus de planificació. Les indústries es van instal·lar a les ciutats i els pagesos que acudien a treballar-hi, vivien en condicions lamentables, a barris sense pavimentar, sense serveis públics i en habitatges que no posseïen ni les condicions més bàsiques d’higiene.
  Quines solucions es van donar als problemes?
  1. Varen sorgir la canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat.
  2. Altres projectes que cal destacar són els de Haussmann a París que va crear amples i monumentals avingudes (els famosos bulevards) que permetien l’accés ràpid a l’interior de la ciutat; i la ciutat lineal d’Arturo Soria a Madrid que tenien com a objectiu crear zones amb cases unifamiliars enjardinades, i espais verds i serveis comuns.

 17. Pilar Says:

  Activitats:

  1.Quins elements modifiquen les ciutats industrials?

  Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos abandonàren el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques i asi va sortir l’origen del gran creixement de la població urbana.

  2.Quins problemes planteja la Revolució Industrial a les ciutats?

  ·La multiplicació de les fàbriques dins la ciutat-problemes de contaminació.
  ·El gran creixement.
  ·Les ciutats van créixer molt en poc de temps-els pagesos que acudien a treballar-hi, vivien en condicions lamentables, a barris sense pavimentar, sense serveis públics i en habitatges que no posseïen ni les condicions més bàsiques d’higiene.

  3.Quines solucions es van donar als problemes?

  Canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, l’electricitat.

 18. angelblanchvallespir Says:

  1.
  Es construiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra i els pagesos abandonàren els camps de conreu i veniren a fer feina a les ciutats.
  2.
  -La multiplicació de les fàbriques, va originar greus problemes de contaminació.
  -El creixement va fer que la ciutat s’estengués més a lluny de les muralles d’època medieval o moderna.
  -Les ciutats van créixer molt, sense cap tipus de planificació. -Les indústries es van instal·lar a les ciutats i els pagesos, vivien en condicions lamentables, sense serveis públics i en habitatges que no dignes.
  3.
  -La construcció d’una xarxa de clavegueres
  -La distribució del gas
  -L’electricitat.

 19. 144lala Says:

  1)Les fabriques que va suposar l’ origen d’un gran creixement de la població humana.
  2)Les ciutats creixen molt en poc temps sense palnificació els barris sense pavimentar, sese serveills publics sense les condicions més básiques d’ higene i la multiplicacio de les fabriques originen greus problemes de contaminbació
  3)La canalitzacasió del aigua la contrucció de una xarxa de clvegueres la distrubució del gas, la eletrisitat i la introducció del tramvia i de les primeres línies de metro

 20. gabriel384 Says:

  1.
  Es construiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra i els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques.
  2.
  La contaminació i la necessitat de millorar les condicions urbanes.
  3.
  Varen inventar altres sistemes, com, la canalització d’aigua, xarxa de clavergueres, distribució del gas, i l’electricitat. I també varen fer una ciutat amb més mobilitat.

 21. sarabouza12 Says:

  1. Varen modificar les fàbriques que necessitaven mà d’obra. La majoria de gente va passar de treballar als camps a treballar a les fàbriques.
  2. La contaminació.
  3.La canalització de l’aigua; la construcció d’una xarxa de clavegueres, la distribució del gas, i, més tard, de l’electricitat. La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro.

 22. miguelinramonllull Says:

  1) Es construiren les fàbriques que va suposar l’origen d’un gran creixement de la població humana
  2) La contaminació.
  3) Varen introduir sistemes per canalitzar aigua, l’electricitat, distribució de gas…

 23. xiskete Says:

  1- Les fàbriques perque varen fer que els pagesos treballasen a les ciutats i hagués un aument de la població.

  2- La contaminació i la sobrepoblació que varen fer que les ciutats s’estenguessin.

  3- La distribució de la electricitat i el gas, la xarxa de clavegueras, canalització d’aigua.

 24. Rodrigo Deus Says:

  Fàbriques, varen donar més treball, els pagesos dejaven els camps i s’anaren a treballar a les fàbriques.

  La contaminació i el gran creixement urbà.

  Introduïren electricitat, gas, xarxa de clavegueram, canalització d’aigua..

 25. pepe1997 Says:

  1
  -Sorgiren grans fàbriques que necessitaven molta mà d’obra. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques.I modificaren la densitat de població.
  2
  -La multiplicació de les fàbriques, va originar greus problemes de contaminació i el gran creixement de les ciutats.
  3-
  Posaren gas canalització d’aigua distribució de la electricitats.

 26. Zandalie Says:

  1. Quins elements modifiquen les ciutats industrials?

  Sorgiren grans fàbriques que ofreixien molt de treball. Els pagesos anaren abandonant el camp i partiren cap a les ciutats a treballar a les fàbriques.

  2. Quins problemes planteja la Revolució Industrial a les ciutats?

  Va originar greus probloemes de contaminació.

  3. Quines solucions es van donar als problemes?

  Introduïren electricitat, gas, xarxa de clavegueram, canalització d’aigua…
  La introducció del tramvia i de les primeres línies de metro.

 27. juditell Says:

  1- Els pagesos anàren a treballar a les fàbriques de les ciutats, creixement de la població urbana.

  2- Problemes de contaminació
  Multiplicació de les fàbriques
  Les ciutats creixen molt en poc temps, sense serveis públics, sense condiciones d’higiene necessaries, etc.

  3- La canalització d’aigua, xarxa de clavergueres, distribució del gas i l’electricitat.


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: